Til ettertanke

Til ettertanke i denne førjulstid!

IMG_9755

 

 

 

 

 

 

 

 

I disse dager, da alle stresser rundt med å være først ferdig, ha bakt mest, hatt flest førjulsselskap, vært fullest på flest julebord, vasket hele huset og hamstret mest.. og ikke minst, fått inn det «viktigste» i huset- drikkevarene (for mange er julen forbundet med høyt alkoholforbruk), er det virkelig tid til ettertanke!

For meg har førjulstid og julehøytiden en kraftig bismak! Jeg er glad i julen, men den gir meg virkelig tid til ettertanke, til savn, håp, ønsker og forventninger! Savnet er stort! Vi mangler noen som ikke er hos oss. Vi savner noen, som er her, men som ikke «er her» likevel!  Mange tar valg som sårer…. Mange velger å såre, uten å kanskje tenke på det, eller velge det selv.

I desember er det tid for ettertanke for meg. I desember også, om jeg heller kan si det slik. Det er nesten blitt status å ha flest mulig rundt bordet i jula… Men ikke alle har den muligheten, og ikke alle ønsker eller kan samles slik. Mange vil gjerne, men kan ikke… Mange ligger heller i et telt under en bru….. Mange velger en annen følgesvenn….som kanskje har vært en livsledsager hele livet, f.eks sprøyta eller flaska…. Mange barn har det vondt, i jula, og til daglig….

Det grøsser igjennom meg når jeg hører om barn som gruer seg til jula fordi de vet at foreldre drikker mer enn vanlig.. De VET at når disse flaskene kommer i hus, blir det uhyggelig stemning. Tenk det, barn som GRUER seg til jul!! Jeg får vondt langt inn i hjerterota mi! Jeg vet hvordan det er!
Hvorfor skal man på død og liv absolutt ha i seg de «nødvendige» drikkevarene med barna på julefesten?

Mange av våre nydelige julesanger gir meg gåsehud og tårer i øynene. Alt er så fint i julesangene!  Enn om alt kunne vært like koselig for alle.. Enn om alle kunne hatt det fint, hatt noen nære å kjære å vært sammen med, i jula og ellers i året også?? Enn om alle kunne vært «friske», og vært sammen med de de er glade i og som betyr mye for hverandre.. En annen ting er savnet etter de som engang var her for oss, men som er borte nå……. Savnet blir for mange mer merkbart i denne høytiden, for alle snakker om hvem de skal feire med.

Enn om alle kunne gledet seg til jula! Til morgendagen! Til livet!
Vi er altfor mange som syter over hverdagslige filleting. Vondt i hodet, vondt i kroppen, vil ha… liker ikke, er ikke bra nok, ikke moderne nok, ikke dyr nok, vil ha siste modell…..
Vi er så innmari utakknemmlige!!

Når sa du forresten sist til din venninne, eller kjæreste, at hun/ han betyr mye for deg? Setter du pris på det vedkommende gjør for deg i hverdagen? Verdsetter du de rundt deg som betyr mye for deg? Takker du når du får noe? Eller forventet du egentlig mer? Fordømmer du naboen som aldri har kontakt med familien sin?

Det er så mange triste skjebner der ute. Mange som ikke har det så fint som meg og deg. Mange som gruer seg til hver dag, og mange familier sliter og har kanskje ikke anledning til å feire jul engang. Så kommer de andre barna og forteller høyt og tydelig om alle tingene de har fått i gave…..

Tenk litt! Senk kravene til hverandre! Send et julekort til de du aldri har glemt i livet ditt! Spre litt glede! Smil! Fortell en venn at han/hun betyr mye for deg! Det er ikke verdien av gaven som betyr mest, det er tanken bak <3

For meg har det viktigste i desember, vært å kose oss sammen… bake og ha fine stunder. Jeg har barn som betyr alt i verden for meg, familie som jeg elsker over alt på jord og mange herlige venner som betyr svært mye for meg. I julen kommer savnet etter mine kjære som ikke er blandt oss lengre, veldig sterkt frem, nettopp fordi julehøytiden «skal» være tid for familiesammenkomster og glede… Ikke alle har det slik, dessverre!

Jeg har kjøpt Sorgenfri for å hjelpe en sjel…. og alle mine tanker, går til de som av en eller annen grunn, ikke har det så bra i livet!

GOD JUL

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *